puberkamer_a_house_of_happiness20200218165820.webp

Puberdomein, de basis

Als ouders van pubers herken je het vast wel. Zo is de kamer van jouw puber opgeruimd en terwijl je twee keer knippert met je ogen is het weer een zwijnenstal. Hoe is dit toch mogelijk en wat doe je eraan om dit te veranderen? 

Een opgeruimde kamer heeft alles te maken met verantwoordelijkheid nemen. En dat is over het algemeen iets waar jouw - en menig andere - puber nog niet heel erg goed in is. Dat is niet erg, dat hoort nou eenmaal bij de pubertijd. Pubers overzien hun gedrag niet en in hun ontwikkeling naar jong-volwassenheid moeten ze nog veel leren. 

Wel kun je je puber helpen bij deze groei. Hoe dan? 

Zet jouw humor in om je puber het absurde van de situatie in te laten zien. Heb een lange adem, het is een proces van jaren om te komen waar jij nu staat! Weet jij nog hoe jij was als puber? Help hem vervolgens bij het aanbrengen van orde. Bijvoorbeeld met een overzichtelijke kledingkast, koop kleerhangers van één soort, plak stickers op de planken om aan te geven wat waar hoort. 

Geef je puber duidelijke taken, bijvoorbeeld doe je was elke dag in de wasmand en verschoon je bed elke week. Maar vooral: laat het ook een keer misgaan. Geen was in de wasmand? Dan ook geen schone spullen. Je kop stoten is de beste leerschool, dus helmpje op en gaan! Dat hoort ook bij opvoeden en loslaten. 

En last but not least: betrek je puber bij de inrichting van zijn domein. Een kamer die je puber helemaal te gek vindt, zal hij (hopelijk) met meer liefde behandelen dan een kamer met afdankertjes. Maar dan is het wel handig als je vloer een tegen een stootje kan, de raambekleding niet te besmettelijk is en de wanden een dessins of patroon hebben. Daar zie je dan niet zoveel op…

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay