luxaflex_houten_jaloezie_licht_interieur20200221160113.webp

Lekker licht wonen, de basis

Iedereen weet dat het in de wintermaanden harder werken is om een geluksgevoel te creëren bij jezelf. Vrijwel iedereen wordt blij van licht. Hoe zorg je er nou voor dat je huis zomer én winter dat lichte gevoel geeft, ook zonder die natuurlijke vitamine D?

Licht binnenhalen is erg belangrijk voor je gemoed. Want ook al laat glas geen uvb-straling door, waardoor je geen vitamine D aanmaakt, toch hebben we ook simpelweg licht nodig om ons goed te voelen. Daglicht zorgt namelijk voor de aanmaak van serotonine. Een gebrek aan dit stofje, kan leiden tot legio klachten.

Licht in je woning laten is meestal niet het eerste uitgangspunt als je gaat (her)inrichten. Toch zou het dit eigenlijk wel moeten zijn. Nog vóórdat je aan de basis begint (muren, vloer en ramen) zou je eigenlijk eerst moeten inventariseren hoe de lichtinval is. Door dit echt goed te doen, en je vooral niet te laten beperken door bestaande constructies, kun je tot verrassende oplossingen komen. 

Stel, je ziet dat je in een bepaalde ruimte te weinig licht hebt. Dan kun je het groots aanpakken door een lichtkoepel te plaatsen in het dak, of een serre aan te bouwen. Maar laten we eerlijk zijn, dit zijn beide nogal rigoureuze aanpakken. (Tip: check wel even de mogelijkheid voor het plaatsen van een daglichtbuis trouwens.)

Maar wanneer je eens goed kijkt, zie je meestal dat er veel andere oplossingen zijn. Een raam zetten boven een deur zodat daglicht uit een andere kamer kan binnenvallen bijvoorbeeld. Of in een donkere ruimte werken met licht reflecterend behang, verf of spiegels. Of wat dacht je van een sterrenhemel in het plafond…? 

In een andere ruimte waar je al gebrek aan zonlicht hebt, plaats je natuurlijk lichte vitrage of inbetweens. En ook de vloer is voorzien van een licht laminaat, pvc of vinyl. Kies daarnaast voor raambekleding die je volledig op kunt trekken, gecombineerd met bijvoorbeeld lichte raamfolie tegen inkijk.

Maar laten we niet vergeten dat ook (te)veel spullen een ruimte donker en ‘zwaar’ maken. Om een gevoel van ‘licht’ te creëren, moet je je letterlijk licht en gemakkelijk door de ruimte kunnen bewegen. Anders gezegd: als jij de ruimte hebt om een dansje te doen in je kamer, is dat alvast een goed begin voor je humeur!

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay