Wat is een klassieke woonstijl?

De klassieke woonstijl straalt vooral klasse en luxe uit. Dat hoeft niet per se gepaard te gaan met barokke meubels. Vooral de luxueuze stoffen en materialen benadrukken deze stijl.

De klassieke woonstijl herken je onmiddellijk. Bij veel andere interieurs is het niet altijd meteen duidelijk wat voor woonstijl beoogd wordt. De klassieke woonstijl heeft echter zo'n uitgesproken stijl dat er geen twijfel over kan bestaan. Vorstelijk chique, met goud, messing zilver, en rijke materialen zoals zijde, satijn en velours, komen ruimschoots terug.

Opvallend is de symmetrie die hoort bij dit interieur. Goud en zilver mag gemixt worden, maar wel alles in ‘paartjes'. Dus twee kandelaars op de (uiteraard klassieke) schouw, en twee dezelfde plantenpotten, liefst symmetrisch aan weerszijden van de kamer. Dit geldt van lampen tot accessoires.

Een grote sierlijst of spiegel boven de bank of schouw doet het ook goed. Ornamenten (niet te verwarren met tierelantijnen) keren graag terug in een klassiek interieur. Dat betekent niet dat aan elk gordijn een zwierige pluim hangt… Overdaad schaadt in elke woonstijl, maar juist bij deze woonstijl is orde en rust belangrijk.

De kunst bij de klassieke woonstijl is om die specifieke statigheid van vroeger uit te stralen. Heb jij een barokke bank met goudlamé en koningsblauw, dan is dat op zich al een pronkstuk in je kamer. Bijpassende stoelen zijn dan fraai, maar ga niet over de top. Deze stijl laat zich namelijk perfect combineren met hedendaagse materialen. Denk aan kunststof stoelen in organische vormen, of een klassieke visgraat vloer. Met deze stijl kun je dus toch heel modern wonen, mits je de eenheid in stijl weet te bewaren.

Kleur helpt je daarbij. Diep donkerblauw, aubergine, donkerrood en zeegroen doen het goed. Ook daar geldt; bewaak de eenheid en balans.