Dekkende of transparante afwerking bij houtschilderwerk?

Bij het schilderen van hout buiten, kun je kiezen tussen een transparant- of dekkend systeem.

De keuze voor een dekkende of transparante verf of beits voor houtschilderwerk, is bepalend voor het uiterlijk van het houtwerk. Hieronder een aantal verfsystemen bij de afzonderlijke materialen.

Een verfsysteem voor buiten bestaat uit drie lagen: in principe één grondlaag en twee aflak-lagen. Dat geldt ook voor transparante afwerking; dan kies je voor de eerste laag een meer impregnerend transparant product, daarna een gekleurde of transparante blanke aflak.

Transparant

Bij een transparante afwerking blijft de houtnerf altijd zichtbaar. Dat kan heel mooi zijn, maar dan moet het hout in goede staat zijn en relatief egaal van kleur. Het mooist is om met de houtnerf mee te verven. Bij een transparante lak is het lastig om vooraf in te schatten wat het eindresultaat zal zijn, want de kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresulstaat. Daarnaast neemt het houtwerk bij iedere laag meer kleur op (van de transparante lak of beits) waardoor deze steeds meer zichtbaar zal zijn (de kleur verzadigt als het ware door cumulatie).

Dekken.

Bij een dekkende afwerking zie je uiteindelijk meestal (als het goed is) geen houtnerf meer. De kleur van het eindresultaat is vooraf exact te bepalen, want die is pas goed als de verf optimaal gedekt heeft. Wanneer je dus nog vlekken ziet, of de ondergrond nog niet egaal is van kleur, dan moet er nog een laagje overheen.