Wat is een landelijke- of romantische woonstijl?

Hoe creëer je de perfecte landelijke en/of romantische woonstijl? En wat is het verschil eigenlijk tussen die twee woonstijlen? Ze liggen erg dicht bij elkaar, maar hebben nuanceverschillen.

Landelijk wonen is ongedwongen wonen met gezelligheid die aandoet als een knusse boerderij. Het hoeft allemaal niet super strak, er mag juist geleefd worden. Je ziet in dit interieur qua bekleding zowel stof als leer terugkomen. Maar geen staal en geen kunststof. Dus rustieke, volle meubels waar je in weg kunt zakken om te ontspannen. Liefst nog met een lectuurmand ernaast… gemak dient de mens.

Ook eettafels en bijzettafels zijn eerder grof en ruw dan glad en afgelakt. Gemaakt van natuurlijk hout (niet te donker) zoals grenen of eiken. Een mooi erfstuk zoals een oude boerenkast met spiegel en houtsnijwerk doet het perfect in deze landelijke woonstijl. Die kun je ook gerust een likje verf geven, whitewash of lichtblauw bijvoorbeeld. De kleuren in dit interieur zijn ingetogen, maar mogen er wel zijn, vandaar dat juist subtiele pastels zo goed passen in landelijke interieurs.

Ook mag er best met motief gewerkt worden. Gordijnen met bloemendessin kunnen heel goed passen. (Al ga je bij gebruik van veel dessins, meer richting de romantische stijl.) Beide woonstijlen hangen dicht tegen elkaar aan, waarbij details het verschil maken. Hoe meer snuisterijen, motief, en ornamenten, hoe romantischer. Denk bijvoorbeeld aan brocante elementen als servies. (In de landelijke woonstijl past boerenservies natuurlijk perfect.) Aankleding doe je met plaids, kaarsen, kussens en last but not least: lampen.

Als er één woonstijl is waarin lampen mogen stralen dan is het wel de landelijke woonstijl. Staande lampen, schemerlampen, met lampen maak je knusse hoekjes waar ieder zijn ding kan doen. Van het lezen van een goed boek tot het breien van een sjaal.