Wat voor plooi mogelijkheden zijn er voor gordijnen?

Kies je voor rail of roede? Een rail geeft je een zeer ruime keuze uit diverse soorten plooi.

Kies je voor een rail? Dan kun je kiezen uit de volgende plooien:

Enkele plooi

De enkele plooi wordt veel gebruikt voor dikkere of gevoerde gordijnen (ook black out gordijnen vallen hieronder). Ze vallen hierdoor soepel zonder dat de stof 'opgepropt' overkomt.

De vlinderplooi

De dubbele plooi of vlinderplooi, is fraai voor niet al te dikke of ongevoerde stoffen.

De tri-plooi

Minder bekend is de tri-plooi. Daarbij wordt de stof nóg ruimer geplooid, wat een nóg rijker en luxer effect geeft. De stof is idealiter niet te dik en soepel vallend, zodat deze goed drie keer in de plooi komt te vallen.

De retourplooi

Een retourplooi zorgt ervoor dat je gordijn altijd perfect in de plooi hangt doordat ze (onzichtbaar) in de plooi vastgestikt zijn. Een retourplooi kan zowel bij een enkele als een dubbele plooi gemaakt worden.

De waveplooi

Deze plooi heeft een geheel eigen ophangsysteem (rail) en - de naam zegt het al - hij valt golvend. Een beetje zoals wanneer je een roede gebruikt, maar dan strakker. Dit is een fraaie oplossing voor veel gordijnstoffen, ook voor dikkere of gevoerde stoffen. Ook mooi in hoge ruimtes.

Ga je voor een roede?

De waveplooi

Heel erg van nu is de waveplooi, de gordijnen hangen aan ringen aan een roede, waardoor de gordijnen mooi golvend voor het raam hangen. Deze oplossing kan met alle stoffen en past mooi in een landelijk interieur.

Met zeilringen

Ook een fraaie oplossing is het gebruik van zeilringen aan een roede. In de stof worden ogen geslagen om de stof doorheen te voeren.

NB. Soms is het namelijk ook mogelijk te kiezen voor een plooi als van een rail, met gebruik van een roede. Omdat de keuze voor een plooi door een heleboel factoren (waaronder de stof, maar ook jouw smaak) bepaald wordt, kan je je het beste goed laten adviseren voor de meest optimale confectiemethode van je gordijn.