Hoe houd ik een geverfde muur of oppervlak schoon?

Een muur of houtwerk behandeld met verf, zal net als alles vies worden. Kies de best reinigbare verf.

In principe kun je een geverfde muur of oppervlak goed schoonmaken.

Muurverf

Alle latexen zijn in principe reinigbaar en vochtregulerend. Maar de kwaltiteit van de latex bepaalt of er na het schoonmaken glanzende plekken ontstaan. Als je over de muurverf wrijft met een doekje met reinigingsmiddel gaan die plekken meer glimmen dan de plekken die niet zijn schoongemaakt. Dat is niet te voorkomen, maar erg jammer van je mooie muur.

Daarom zijn er de laatste jaren muurverven ontwikkeld die heel mooi mat zijn en ook mat blijven als je ze regelmatig schoonmaakt. Je betaalt dan wel wat meer, maar het resultaat is en echt veel mooier, en praktischer dus.

Vraag naar de verschillende goed te reinigen muurverven bij jouw Decokay. Er zijn ook muurverven beschikbaar die juist niet mat zijn. Deze zijdeglanzende muurverven zijn heel goed te reinigen. Het fenomeen van glanzende plekken krijg je niet bij deze verf, want er zit al een subtiele glans op. Voor extreme vlekken zijn ook speciale reinigers ontwikkeld in combinatie met een goed reinigbare muurverf. Als je die combinatie gebruikt, blijft jouw muur altijd spic en span.

Houtwerk

Houtwerk dat gelakt is, is glad afgewerkt dus goed reinigbaar. Bij acrylverf kun je snel vlekken krijgen als de ondergrond in contact komt met huidvetten. Denk dan aan duidelijke vingerafdrukken en vlekken bij een deur waar je vaak met je handen aan zit, of bij de leuning van de trap. Er zijn watergedragen lakken in de handel die bestand zijn tegen huidvetten en die geen nare vlekken veroorzaken. Bij een hoogglanzende lak zie je ook eerder vingerafdrukken of vlekken dan bij zijdeglanzende lakken. Zorg er dus voor dat je zo'n ondergrond regelmatig reinigt. Het schoonmaken kan in de meeste gevallen gewoon met water eventueel een mengsel van water en een verfreiniger.