Hoe gebruik je primer?

Primer is het Engelse woord voor grondverf, ofwel een ondergrond voor de afwerklaag. Verschillende verfsoorten hebben hun eigen primer. Een goede primer is de beste basis voor een duurzaam en optimaal resultaat.

Primer (of grondverf) breng je aan op een schone, droge en vetvrije ondergrond. Is de primer goed droog, dan schuur je deze weer licht op, en maak je de oppervlakte weer stofvrij. Kijk op het blik na hoeveel uur de grondlaag overschilderbaar is. Dat is erg belangrijk omdat 'droog' voor het gevoel niet altijd écht droog is. En de grootste fout die je kunt maken, is om een afwerklaag aan te brengen op een niet uitgeharde ondergrond. Dit zal nooit meer goed drogen. (De meeste vrouwen kennen dit fenomeen wel van nagellak...)

Is de ondergrond hout, dan gebruik je vrijwel altijd gewone grondverf. Door eerst te gronden en daarna af te lakken met een bijpassende aflak, zorg je ervoor dat de laklaag beter hecht aan de ondergrond. Ook 'vloeit' de verf mooier op een gladde, voorbewerkte ondergrond.

Grondverven en primers zijn beschikbaar op water- en terpentinebasis. Welke van de twee je gebruikt, is afhankelijk van de verf die eroverheen gaat. Waterbasis op waterbasis en terpentine op terpentinebasis. Weet je niet met welke onderlaag je te maken hebt, dan kun je voor een universele variant kiezen.

Misschien 'gedoe', maar wil je een duurzaam resultaat, vergeet dan niet om tussen de lagen primer en/of lak, altijd weer licht te schuren met bijvoorbeeld een schuurmatje. Zo vergroot je het oppervlak, waardoor de verf meer hechtingsoppervlak heeft.