Hoe haal ik behang van de muur door middel van strippen?

Bepaalde soorten behang hebben een afsluitende laag, zoals vliesbehang. In dat geval kun je afstomen tot je een ons weegt je wilt, maar zal je eerst de buitenste laag moeten verwijderen.

Sommige soorten behang zijn eenvoudig van de muur af te trekken zonder een extra hulpmiddel, dat heet droog aftrekbaar. Daarvan zijn echter niet veel soorten. Kort gezegd is het meer luxe (vlies)behang meestal lastiger te verwijderen doordat dit een toplaag heeft die geen vocht door laat. Daarop werkt een afstomer of afweekmiddel dus niet.

In dat geval heb je twee opties: het behang (met een prikroller) perforeren zodat er vocht onder kan komen, óf het behang in zijn geheel strippen. Je pulkt dan de bovenste laag los van de onderlaag, wat vaak vrij makkelijk gaat. Wat overblijft is een papieren laag. Deze laag geeft oneffenheden dus of je nu wilt gaan schilderen of opnieuw behangen, deze laag moet je ook nog verwijderen. Dit gaat eenvoudig met een stoomapparaat, afweekmiddel, of als de resten echt alleen nog uit papier bestaan, gewoon met een sopje met de plantenspuit en een plamuurmes.

Behang strippen heeft - als het lukt - het grote voordeel dat je minder natte rommel heb van kleine stukjes nat behang. Als strippen lukt, trek je ineens grotere delen weg. Het is dus zeker de moeite waard van het proberen.

Werk altijd van boven naar onder en vanuit de hoeken (als je met meerdere personen bent werk je naar elkaar toe).