PVC-vloeren voor vochtige ruimtes

PVC is trendy vanwege de multifunctionele toepassing, de mooie prijs en karaktervolle uitstraling. Je kunt het in veel uitvoeringen kopen, alle zeer geschikt voor vochtige ruimtes.

PVC wordt meestal geleverd in kliksystemen (tegels in tegelvorm, houtlook in losse planken) maar is ook verkrijgbaar in brede stroken plak-PVC. Het voordeel van plak-PVC is dat het zonder naden gelegd wordt en dus beter bestand is tegen water. Alle varianten zijn verkrijgbaar in houtdessins tot marmeren tegels of betonlook. Maar kan het ook echt goed tegen water? Het antwoord daarop is ja! Het oppervlak is van een zeer hard kunststof waarin geen water doordringt.

PVC-vloeren kunnen gewoon nat worden zonder dat dit direct problemen geeft. Het materiaal kan tegen tijdelijke stoom, vocht en damp. Toepassing in toilet, keuken en zelfs badkamer is dus goed mogelijk. Zijn er situaties te bedenken waarbij je toch beter voor een ander materiaal kunt kiezen? Jazeker, als de vloer langer onder water zou staan, denk hierbij bijvoorbeeld aan de douchecel zelf. Er kan dan namelijk vocht onder de vloer komen, doordat deze aan de randen onder de voegen en plinten van de vloer binnen kan dringen.

Als je kiest voor PVC in een natte ruimte als de badkamer, verdiep je dan in de mogelijkheden om het maximaal waterbestendig te leggen. In ‘gewone', relatief droge ruimtes, is een PVC-vloer prima zwevend te leggen. Maar in natte ruimtes is het advies om een goede coating op de ondergrond aan te brengen en de vloer te verlijmen. De manier waarop de vloer gelegd wordt kan namelijk veel bijdragen aan het drooghouden van de vloer. Maar linksom of rechtsom, PVC vloeren kunnen met de juiste toepassing echt tegen een (water)stootje.