lima_04220210325123539.webp

Kleurcombinatie gordijnen en muur

Het wordt over het algemeen niet als goed beschouwd om je ergens tegen af te zetten. Dat geldt echter niet voor inrichting. Eén van de bekendste trucs van stylisten is het tegen elkaar afzetten van materialen, stijlen, kleuren en dessins.

Wanneer je de doorschijnende inbetweens of vitrage complementair maakt aan je muren, wordt het echt een ‘setje’. Juist omdat ze transparant zijn en deels overgaan in de muur.

Zie je wel eens van die gelikte interieurs waarin alles als vanzelf op zijn plek lijkt te vallen? Je kunt er vergif op innemen dat hier de gouden regel is toegepast van ‘harmonie’. Dat klinkt logisch, maar in veel gevallen ligt onbedoelde kakafonie op de loer. Hoe komt dat?

Een stelregel voor alles, die je in de eerste plaats terug ziet bij raambekleding en wanden: één dessin is genoeg. Dat wil zeggen als je een prachtig dessin-behang hebt van ornamenten, geometrische vormen, of fotobehang, dan houd je de gordijnen effen!

Er is natuurlijk altijd een uitzondering op de regel. In bohemian interieurs mogen dessins naar hartelust botsen, liefst zo veel mogelijk kleur en drukte. En in klassiek romantische interieurs kun je patronen matchen. Maar als je eenheid en rust zoekt, combineer je dessins op de wand, met effen kleuren inbetweens, en vice versa.

Je zoekt rust; en krijgt dat door contrast. Eigenlijk een vreemde paradox. Wanneer je geen dessins wil, laat je de kleuren contrasteren. Denk bijvoorbeeld aan mosgroene muren met oker-/goudkleurige inbetweens. Of een pastelkleurige netweave inbetween met grof geweven reliëf wandbekleding.

Maar ga je voor een fraai dessin behang, hou je gordijnen dan in elk geval rustig, en laat een basiskleur uit het dessin daarin terugkomen.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay