Wat is een kozijn?

Iedereen weet wel ongeveer wat kozijnen zijn. Maar er valt altijd meer te vertellen.

Een kozijn zit altijd in een muur. Of dat nu een binnenmuur of een buitenmuur (gevel) is. Het is een functionele omlijsting, van (meestal) een raampartij, maar soms ook van panelen of van een ventilatiekanaal etc. Een dergelijk raamwerk kun je in principe om alles plaatsen, denk aan deuren, deze worden ook altijd in een kozijn geplaatst.

Gaat het om een binnenwand, dan is het kozijn automatisch een binnenkozijn en vice versa bij een buitenmuur. Dat is belangrijk wanneer je zelf aan de slag gaat, want weersinvloeden en ondergrond bepalen de keuze voor het materiaal en de verf. Belangrijk is dat de grondverf past bij de ondergrond om een goede hechting te krijgen. Is dat bereikt, kun je wel met dezelfde lak aflakken.

De verticale dragers van een kozijn noem je stijlen; de horizontale dorpels. Bij een kruiskozijn zit in het midden van het kozijn nog een middenstijl en tussendorpel. (Dit zie je vooral bij monumentale panden.)

Gebruikte materialen

Kozijnen worden gemaakt van verschillende materialen:

Hout: geeft een warm uiterlijk, isoleert goed, afhankelijk van de houtsoort relatief goedkoop (moet wel hardhout zijn voor buitenkozijnen), is gevoelig voor weersinvloeden en moet iedere 8 á 10 jaar geschilderd worden. Is duurzaam bij goed onderhoud (gaat ca. 75 jaar mee). Past in authentieke en rustieke bouwstijlen.

Aluminium: gaat lang mee, is (vaak) niet overschilderbaar (want hebben een poedercoating of anodiseerlaag). Past in nieuwbouw of industrieel interieur.

IJzer: zeer sterk, relatief kostbaar, wel overschilderbaar, stoer uiterlijk. Past goed in monumentale panden of industriële stijlen.

Kunststof: is relatief (vaak - niet altijd) de goedkoopste optie, goede isolatiewaarde, hoeft niet geschilderd te worden (al doet men dat wel vaak in verband met smaak). Heeft een wat koeler en strakker uiterlijk en past daarmee goed bij strakke nieuwbouw.

Wil jij je kozijnen schilderen? Dan is het belangrijk dat je zeker weet van welk materiaal je kozijnen zijn. Want elk materiaal heeft een eigen grondverf nodig; die moet passen bij de ondergrond voor optimale hechting. Laat je hierover goed informeren.