Kwasten voor verf op terpentinebasis schoonmaken

Heb je geverfd met verf op terpentinebasis? Dan kun je je kwasten niet met water schoonmaken. Hoe je deze kwasten wel reinigt, lees je hier.

Voor kwasten op terpentinebasis heb je een aantal mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld terpentine om de kwasten te reinigen. Of, om je kwasten helemaal goed schoon te maken, kies je een speciale kwastenreiniger; voordeel hiervan is dat de kwasten soepeler blijven dan wanneer je ze met terpentine reinigt. Hoe pak je het aan?

Verwijder eerst zoveel mogelijk verf door deze er met een plamuurmes af te schrapen.

Doe een beetje terpentine of kwastenreiniger in een hoge, glazen pot (bijvoorbeeld een lege jampot) en roer de kwasten daarin rond. Zijn de resten erg aangekoekt, laat de kwasten dan even weken.

Het is prettig om de kwasten daarna nog even in een pot warm water en eventueel een beetje groene zeep te doen, zodat je de resten van terpentine of kwastenreiniger verwijdert.

Na het reinigen hang je ze op aan het gaatje dat onder aan de steel zit; zo droogt de kwast mooier op dan wanneer je hem liggend laat drogen. Als de kwasten droog zijn, berg je ze op voor toekomstig gebruik.

En wat nu?

De potten met terpentine of kwastenreiniger kun je niet zomaar weggooien. Wat doe je wel?

De pot met terpentine sluit je af en kun je bewaren voor het schoonmaken van kwasten van toekomstige schilderwerk. Wil je de pot toch weggooien, doe dat dan bij het klein chemisch afval.

Ook kwastenreiniger hoort bij het klein chemisch afval.