behang_bn_zen_collectie_hal20200415160858.webp

Kleine hal, op de muur

Voor muren die veel te verduren krijgen, zoals de hal, of de keuken, wil je een oplossing die enerzijds afneembaar is - en anderzijds stootvast. 

Het lijkt onlogisch; een wand behangen die tegen een stootje moet kunnen. Maar het meeste stucwerk kan dat sowieso niet. Dus tenzij je een onbehandelde stenen muur hebt, is het behangen van een wand met speciaal sterk behang vaak het slimste dat je kunt doen als je hem fraai wil houden.

Als je muur ‘normaal’ gebruikt wordt, kun je volstaan met ‘gewoon’ behang. Tegenwoordig is dat vrijwel allemaal stevig vliesbehang. Vroeger had je ook nog papieren behang, maar dat zie je steeds minder. Vliesbehang is van nature veel sterker. Het is niet geweven en heeft niets meer met papier te maken eigenlijk. Je hebt in vinyl behang 'door en door' vlies, waarbij zowel de rug als de toplaag van vlies zijn, maar het nieuwste vliesbehang bestaat uit vinyl op vlies. Daarbij is de rug van vlies en bestaat de bovenkant uit meerdere lagen vinyl.

Daarnaast is er nog de zogenaamde ‘wandbekleding’. Dit is gemaakt van speelse, rijke materialen zoals hout, bamboe of velours, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld steenstrips. Vaak wordt deze wandbekleding ook niet over de hele hoogte van de muur geplaatst omdat het dan te druk kan worden. Een lambrisering aanbrengen met wandbekleding is dan een mooie optie. Deze vorm van muren bekleden is prachtig, maar ook kwetsbaar. Het materiaal ‘leeft’ namelijk en is opgebouwd, in plaats van uit één plat stuk gesneden. Dat betekent dus ook dat je hier en daar een naad ziet lopen of wat kleurverschil ziet. Die levendigheid is echter overduidelijk de charme van het product.

Maar in extreme gevallen, waar niet alleen gelopen, maar ook dagelijks gestoten wordt, en waar vuil en aanslag aan de orde van de dag zijn, kies je niet voor een gewoon ‘behangetje’ of voor levendige wandbekleding, maar voor renovatievlies (renovlies) of renovatie stuc (renostuc). 

Daar kun je rustig tegenaan leunen, langs lopen en meubels tegenaan zetten die je later weer verplaatst. Je kunt er zelfs scheuren mee bedekken en na aanbrengen krimpt het enigszins, om zo de muur als het ware ‘strak’ te trekken. Dit sterke behang is gemaakt voor intensief gebruik. Na het behangen kun je het in elke gewenste kleur verven.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay