luxaflex_duette_en_gordijn20211202125046.webp

Harde en zachte raambekleding combineren

Donker hout en crèmekleurig velours, oker goudlamé tegen grof geweven terracotta, poederig ragfijn oudroze tegen weelderig bedrukte mosgroene jungle, het is maar een greep uit de trendy kleur- en materiaal combinaties die mogelijk zijn met raambekleding.

Met de laatste trends op het gebied van raambekleding kun je je hart ophalen. Vroeger had je echt twee lagen nodig om tegemoet te komen aan de wens om overdag iets tegen inkijk te hebben - met behoud van lichtinval, en ‘s avonds iets dat het licht tegen houdt. Maar tegenwoordig zijn daarvoor ingenieuze oplossingen bedacht zoals bijvoorbeeld het duo rolgordijn. Overdag draai je hem open en heb je een ‘vitrage’ effect en ‘s avonds draai je hem dicht voor een donker of zelfs verduisterend effect.

Dat gezegd hebbende… is raamdecoratie gewoon té mooi geworden om niet voor twee lagen te gaan. Het blijft nog altijd de ultieme manier om je kamer om aan te kleden in een een bepaalde stijl. Het wordt niet voor niets ‘aankleden’ genoemd. Voor de beste stijl doe je dat net als bij een chique pak in laagjes...

Kleurtrends
Moeder aarde roept! In de trending ‘Urban Jungle’ stijl zie je vooral warme terracotta tinten zoals okergeel, karmijnrood en bruin terugkeren. Aangevuld met natuurlijke tinten zoals kobalt blauw en groen. Daarnaast maakt het zogenaamde ‘soft loft living’ een comeback. Daarin zie je veel pasteltinten waaronder oudroze. Qua dessins zijn prints (floral en botanisch) en de natuur terugkerende thema’s. Maar hoe maak je binnen deze kleurstellingen nou de ideale raam combinatie? In de eerste plaats door ‘ton sur ton’ te werken. Dat kunnen kleuren uit dezelfde ‘kaart’ zijn, maar ook door kleuren te gebruiken die juist knallen en elkaar juist versterken.

Slim combineren
Wat zijn nou de mooiste combi’s bij raambekleding? De bekendste blijft toch wel die van vitrage met overgordijnen. Alleen is vitrage eigenlijk een product dat nog wel verkocht wordt, maar in een nieuw jasje gestoken is, dat veel beter loopt tegenwoordig, namelijk de inbetween. Dit zijn lichtdoorlatende gordijnen alleen zijn ze iets dikker. Je kijkt er nog wel doorheen (semi transparant) maar er zit meer speling in de stof door weving en gebruik van draad. Dat geeft inbetweens een chique en tegelijk speels uiterlijk. Met een net iets donkerder (of lichtere) kleur overgordijnen heb je echt een ‘setje’.

Maar een vaak vergeten match is bijvoorbeeld de combinatie van harde en een zachte raambekleding. Zo kunnen in een strak interieur zachte, crèmekleurige velours gordijnen voor de robuuste zwarte shutters een verbluffend effect geven. Hetzelfde geldt voor een meer natuurlijk of romantisch interieur waarin je kiest voor donkerbruine houten (of bamboe als je het milieu wilt sparen) jaloezieën, die je combineert met (blinderende) zachtgele overgordijnen. Wanneer je zacht en hard combineert is contrasteren met kleur mooier. Alsof je daarmee het contrast van hard en zacht nog eens onderstreept.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay