Hoe lang moet verf drogen?

Elke verfsoort heeft een bepaalde droogtijd. Houdt altijd rekening met deze droogtijd alvorens een geschilderd voorwerp te gebruiken! Zo voorkom je beschadigingen.

Zoveel verfsoorten, zoveel droogtijden. Watergedragen verf droogt sneller dan terpentine verdunbare lakken. Een muurverf droogt bijvoorbeeld veel sneller dan een lak. De droogtijd van verf verschilt dus nogal. In principe kun je stellen dat de meeste verf in 24 uur droogt bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Als de droogtijd op een blik vermeld staat, is dat ook altijd de tijd die geldt bij de ideale omstandigheid van 20 graden Celsius.

Temperatuur

Zo blijkt meteen dat er diverse factoren van invloed zijn op de droogtijd. Allereerst is dat de temperatuur van de omgeving. Is het warmer droogt de verf sneller, is het kouder dan duurt het langer. De meeste verf kan niet gebruikt worden als het te koud of te warm is. Er zijn wel zogeheten 4 seizoenen lakken te koop. Deze kun je ook verwerken bij extreem lage temperaturen. Maar als doe-het-zelver kun je je daar beter niet aan wagen, want het vereist wel een bepaald vakmanschap om met deze verf te werken.

De luchtvochtigheid

Schilder nooit in de volle zon of op een onderdgrond waar de zon flink op heeft staan branden. Je zult dan onherroepelijk blazen in het schilderwerk krijgen. Schilder buiten ook niet te lang door in het voor- en naseizoen. Als de dauw opkomt en de verf is nog niet aangedroogd, slaat je hooglanzende laagje meteen weer mat.

Droog of belastbaar?

Met de droogtijd bedoelen we de tijd die het duurt voordat de verf is aangedroogd en aan de oppervlakte droog is. Het duurt echter veel langer voordat verf echt is uitgehard en ook volledig bestastbaar is. Het uitharden van de meeste verf duurt een week of 3. Pas dan is verf zo sterk dat het volledig belastbaar is en minder gevoelig voor krassen en beschadigingen. Hou hier goed rekening mee als je voorwerpen of ondergronden gaat schilderen die zwaar belast worden of intensief worden gebruikt.