Trap schoonmaken en ontvetten

Voor dat je kunt beginnen met schilderen, moet de oppervlakte altijd schoon, droog en ook stof- en vetvrij zijn. Dit is nodig om de nieuwe verf goed te laten hechten. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Voordat je kunt schilderen moet de oppervlakte altijd schoon, droog en ook stof- en vetvrij zijn. Dit is nodig om de nieuwe verf goed te laten hechten. Hoewel het niet het leukste klusje is, is het wel erg belangrijk om een optimaal resultaat te krijgen. Sla je deze stap over, dan is er een grote kans dat de verf slecht hecht en dus weer loslaat.

Hoe ga je te werk? Maak de trap eerst schoon met een goed ontvettend middel. Daarvoor heb je tegenwoordig veel effectievere toegespitste middelen dan ammoniak, dat vroeger gebruikt werd. Ammoniak of ammonia (verdunde versie) wordt afgeraden tegenwoordig. Het is slecht voor de luchtwegen, het maakt niet goed schoon, én je verfwerk gaat erdoor vergelen.

De aanpak:

Werk het liefste van boven naar beneden, zodat je niet meer over de schoongemaakte treden naar beneden hoeft. Een handige truc is om bij het schilderen van de trap steeds een trede over te slaan. Het duurt namelijk echt een paar weken totdat verf is uitgehard. De trap wordt zwaar belast dus het is jammer als je verse schilderwerk direct beschadigt. Na een week of drie kun je dan de andere treden schilderen en dan is je trap weer helemaal 'in shape'. Let er dan wel op dat je de laatst geschilderde treden niet belast.