Hoe vaak moet houtwerk buiten opnieuw geschilderd worden?

Hout dat geschilderd is en buiten staat, krijgt te maken met alle weersomstandigheden. Daardoor kan de verf worden aangetast. Hoe vaak moet je dit dan bijwerken?

Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te vinden. De levensduur van verf op hout is namelijk van veel factoren afhankelijk. Zo zien we dat de kwaliteit van de verf heel erg meespeelt, maar ook de kwaliteit van het houtwerk. Het kan helpen om in het geval van kwetsbaar hout, of hout met rotte plekken, advies te vragen bij bijvoorbeeld een Decokay in de buurt.

Als er slechte plekken in het houtwerk zitten, is schilderen niet mogelijk, want de verf hecht niet op verrot hout. Je zult dan eerst de slechte delen moeten verwijderen. Kleine plekken en middelgrote plekken kunnen met 2-componenten houtrotvuller worden opgevuld. Voor grote plekken moet de timmerman langskomen. Professionals kunnen tips geven over het te gebruiken materiaal en welke verf het best geschikt is. We zien dat wanneer de klus gedaan wordt door gebruik te maken van verf van hoge kwaliteit, het verfresultaat tot zeker 10 jaar mee kan gaan. Daarnaast is de klus vaak veel sneller geklaard omdat de dekkracht van kwalitatief hogere verven veel beter is.