Zelf behangen: de voorbereiding

Een schone, gladde en stofvrije muur is de basis voor een optimaal behangresultaat.

Het is belangrijk om de muur voor te bereiden voor het behangen. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat het behangresultaat niet mooi is. Om te beginnen moet oud behang van de muur worden verwijderd. Afhankelijk van de behangsoort trek je het behang er zo af, of gebruik je hulpmiddelen om oud behang goed te verwijderen.

Verder moet de muur zo glad mogelijk zijn voordat je met behangen kunt beginnen. Zo voorkom je dat er uiteindelijk oneffenheden in het behang zijn te zien. Gaten moeten altijd worden opgevuld. Bij stevigere behangsoorten kunnen haarscheurtjes blijven zitten.

Ook is het sterk aan te raden om de muur schoon te maken en te ontvetten voor het behangen. Dit kun je makkelijk doen met ammoniakwater of een ontvetter die je bij de bouwmarkt kunt kopen.

Als je te maken hebt met een zuigende ondergrond, moet je de muur nog voorstrijken voordat je kunt gaan behangen. Je kunt dit testen door een natte doek of spons over de muur te halen. Wanneer het water snel wordt opgenomen, is de ondergrond zuigend en moet je dus een voorstrijkmiddel gebruiken.