Gordijnhaken in soorten en maten

Welke gordijnhaken je kiest, hangt voor een groot deel af van de wijze van ophangen. Dat geldt voor het systeem (roede of rails bijvoorbeeld) maar ook voor de plooi. Daarnaast maakt het verschil of je luxe gordijnen op maat laat maken, of zelf aan de slag gaat.

Als je besluit zelf gordijnen te gaan naaien, kom je voor nogal wat keuzes te staan. Je moet verstand hebben van stof, want de dikte en kleur van een stof bepalen:

  • de keuze voor het soort plooi;
  • de keuze voor de kleur van het gordijnband;
  • de breedte van het gordijnband;
  • de soort en het materiaal van de gordijnhaak.

Kortom, voor een echt mooi eindresultaat, moet je weten wat je doet als je zelf gordijnen gaat naaien. Zowel qua stofberekening, als gebruik van band en haken.

Dat gezegd hebbende, welke gordijnhaken gebruik je voor welke plooi?

Plooibandhaken voor enkele plooi:

Deze werden van oudsher gebruikt, maar zijn inmiddels door innovatie ingehaald. Toch zijn ze nog te koop. Ze zijn geschikt voor ca. 2 cm plooiband.

Inschuifhaken voor enkele plooi:

Deze haken heb je zowel in metaal (zwaardere stoffen) als in plastic. Ze zijn niet verstelbaar, en alleen geschikt voor 8 cm gordijnband.

Gordijnhaak tweepoot of vierpoot voor enkele of dubbele plooi:

Deze gordijnhaken zijn geschikt voor plooiband tussen 6 en 8 cm. (overeenkomstig de lengte van de haken).

Verstelbare inschuifhaak plastic of metaal:

Deze gordijnhaken heb je in twee maten: voor gordijnband van 6 of 8 cm. Je kunt ze zo verstellen dat ze precies mooi aansluiten op het plafond.

Verstelbare plastic instikhaak voor gordijnen:

Deze gordijnhaak naai je mee in de stof. Hij wordt alleen geleverd in plastic en is geschikt voor 8 cm band. Je hebt ervaring nodig om deze haken in te naaien, en een goede, daarvoor geschikte naaimachine. Het resultaat is wel het mooist van alle bovenstaande opties.

De luxe kant en klaar oplossing:

Wat weinig mensen weten, is dat je gordijnen nooit zo mooi worden als wanneer je ze laat maken door de betere speciaalzaak. Daarin worden de haken namelijk altijd meegestikt. Maar dat niet alleen, er wordt veel breder band gebruikt dan het standaard 8 cm band, namelijk 10, 12 of zelfs 15 cm. Dit geeft je gordijnen die ultieme chique look die je in de bladen ziet.