Welke vloer is maximaal huisdier proof?

Iedereen met een hond of kat weet dat de vloer belangrijk is. Als je dus kiest voor een nieuwe vloer, maak die dan meteen ‘huisdier proof'.

Waar moet je rekening mee houden bij huisdieren? Hardheid (krassen van nagels) gladheid (uitglijden), hygiëne (vlooien) en tot slot vocht resistentie (ongelukjes…). Een vloer moet dus in de eerste plaats hard zijn, om krassen te voorkomen. Wat is nu de allerhardste vloer? Bijna niemand kiest er tegenwoordig nog voor, maar de allerhardste vloer is nog steeds een tegelvloer van plavuizen. Dat gezegd hebbende, zijn er tegenwoordig dermate sterke (harde) materialen PVC-vloer of laminaat, of vinyl, dat je hier echt een 100% veilige keuze mee maakt. En die ook nog eens deze tegel-uitstraling hebben.

Een PVC-vloer is in principe harder dan laminaat. Maar vooral het kwaliteitsverschil bepaalt het verschil in hardheid. De toplaag van het laminaat moet dik genoeg zijn. Een topkwaliteit laminaat zal dus dicht in de buurt komen van PVC. Je kunt de kwaliteit van laminaat aflezen aan de AC classificatie. (Deze loopt op tot 6, wat het hardst haalbare is.) Ook kun je laminaat eventueel nog eens extra aflakken. (Vooral handig als je een huisdier neemt maar de laminaatvloer niet wil vervangen.) Overigens is PVC waterbestendig, dus daar kan prima een plasje op komen.

Uitglijden; een vloer mag niet te glad zijn omdat je hond hierop kan uitglijden, waardoor spierverrekkingen kunnen optreden. De meeste PVC-vloeren zijn standaard antislip. Bij een laminaatvloer moet je ook hier weer goed letten op de classificatie antislip. Uiteraard kun je ook een vloerkleed neerleggen zodat een groot deel van de ruimte geschikt is voor je hond.

Daarmee komen we echter meteen op het volgende punt; hygiëne. Iedereen weet dat in vloerkleden zich eitjes van vlooien kunnen nestelen. Met goed zuigen is dat echter geen enkel probleem! Maar hou toch met een paar dingen rekening: hoogpolig wordt afgeraden (ook in verband met nagels) en sisal is een materiaal dat je beter niet kunt kiezen omdat het lastig tot in diepte schoon zuigt (dat geldt trouwens ook voor diepe groeven in harde vloeren). Een kamerbrede vinylvloer zou dan wel weer een oplossing kunnen zijn.

Tot slot de meest voor de hand liggende; vocht. Een ongelukje kan gebeuren en dan wil je niet door een plasje op de vloer blijvende schade ondervinden. Ook daar wint steen het van PVC, PVC van laminaat (tenzij speciaal extra waterbestendig). Een eventueel kleed daarop is meestal afneembaar en bovendien makkelijk te vervangen.

Let dus goed op alle classificaties, maar voel je niet beperkt in je keuze, want je kunt met de huidige doorontwikkelingen tegenwoordig alle kanten op! Laat je hoe dan ook goed informeren voordat je een nieuwe vloer kiest.