11 juni 2021

De volwassen comeback van geel

De volwassen comeback van geel

Geel in je interieur? Is dat niet een beetje te druk, of iets uit de jaren ‘30 of zo? Zeker niet. Geel maakt een comeback waar je U tegen zegt. Ondanks - of dankzij - de kleurfilosofie erachter, blijkt het een kameleon die in elke woonstijl wat toevoegt.

Welke kleur geel bij mij past? Geen! Zou ik tot en met dertig jaar geleden geroepen hebben... Ik heb van oudsher echt een aversie tegen geel. Vraag me niet waarom. Het komt als bloem niet in mijn tuin voor, en mij zal je nooit een voorjaarsbosje narcissen zien kopen.
Mijn vader, wiens lievelingskleur geel is, reageert altijd met gespeeld geschokte verbazing. Want ‘geel is toch echt de vrolijkste kleur op aarde!’.

Toch loop ik de laatste jaren zoetjesaan warm voor geel. Het kan modegevoeligheid zijn, want als je je veel met interieur bezig houdt, kan het je niet ontgaan zijn dat geel en grijs uitgeroepen zijn tot Pantone kleuren van het jaar 2021. Maar er zit meer achter. 

Ik ben me eens gaan verdiepen in de filosofie achter de kleur geel, en kwam tot enkele verrassende ontdekkingen. Zo blijkt geel te staan voor zonnig (uiteraard), vrolijkheid, gezelligheid, warmte, energie, positiviteit, communicatie en creativiteit! Maar téveel geel geeft overkill en leidt tot strijd. Geel is daarom perfect voor de keuken, hal of badkamer, maar niet voor de eethoek, slaapkamer of babykamer! In de woonkamer geldt dus ook het principe ‘met mate’. (Als - dan was ik dat toch al van plan...) 

Welke kleur geel, en hoe je hem toepast in jouw interieur is natuurlijk wel de hamvraag. Ik heb recentelijk een volledige interieur upgrade doorgevoerd. Een nieuwe bruine houten vloer, een mosgroen/ blauw pauwen behang boven de zithoek met een (schokkend) tikkie geel erin, gecombineerd met klei-bruine muren. De rest van mijn interieur straalt een natuurlijke rust uit. Veel hout, etnische invloeden, en een knipoog naar robuust industriële elementen van zwart staal. 

Na maanden lang wikken en wegen over de kleur van de roomdividers, en het zien van ontelbaar veel stalen ‘neutrale gordijnen’, van mergelwit tot beige, roomwit en taupe, besloot ik ineens resoluut dat ik okergele inbetweens als roomdivider zou nemen. En wat een schot in de roos! 

Geen enkele andere (neutrale) kleur had zo goed deze beide stijlaspecten onderstreept. Wie had dat gedacht. Misschien ben ik met de jaren rustiger geworden en kan ik er nu wat geel bij gebruiken… Of ‘papa, ik lijk steeds meer op jou…’

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay