Het gordijn, de meest veelzijdige raambekleding

Wat is voor jou belangrijk als het gaat over de gordijnen in je huis? De veelzijdigheid van gordijnen biedt talloze mogelijkheden.
In mijn eerste studentenkamer had ik mintgroene gordijnen met gele en roze tulpen. Zelf uitgezocht. En ik vond ze fantastisch… precies drie maanden, om ze vervolgens jaren te verfoeien. Inmiddels heb ik al heel wat andere gordijnen ‘versleten’. En mag ik me dan ook een echte ‘gordijnen-kenner’ noemen. Zo maakte ik eens de fout om witte gordijnen op de slaapkamer te nemen. Die verhuisden snel naar de studeerkamer, want zodra de zon opkwam, werd ook ik wakker. Vooral in de zomer niet heel praktisch. Op een van de kinderkamers hing ik stoere gordijnen op, die met grote ringen op de roede werden geschoven. Niet heel handig voor de slaapjes overdag, want ook deze gordijnen lieten veel licht door wat de nacht- en dagrust van zoonlief niet bevorderde. Het stond wel stoer, dat wel.
Door de wol geverfd weet ik inmiddels welke voorkeur ik heb voor de raambekleding per ruimte. De slaapkamers zijn voorzien van zogenaamde hotelgordijnen. Deze gordijnen zijn lichtdicht en werken isolerend. In de zomer houden ze de warmte buiten de kamer en in de winter de kou.. De coating op de achterkant van de stof en een extra brede plint voor de roede houden het licht goed buiten.
In de woonkamer hangen ‘inbetweens’ en overgordijnen voor het raam. ‘Inbetween’-gordijnen hebben - net als vitrage- de eigenschap dat ze privacy bieden en lichtdoorlatend zijn. De overgordijnen zijn verduisterend, maar niet lichtdicht.
Ben je zelf aan nieuwe gordijnen toe? Laat je dan goed voorlichten door de interieurspecialist. Want niet alleen het soort gordijn maakt veel verschil, maar ook de afwerking, zoals het soort plooi, een eventuele voering en de stof, zijn van invloed op de sfeer en uitstraling van het gordijn.