Harde raambekleding sfeerbepalend

Harde raamdecoratie is een categorie raambekleding met magische eigenschappen. Ondanks hun ‘hardheid’, hebben ze veelal een intrinsieke zachtheid. Niet in de laatste plaats door materiaal- en kleurkeuze, maar vooral omdat ze de gave hebben om de lichtinval te reguleren.
‘De devil is in the detail’, realiseer ik mij maar al te vaak, als het gaat om interieur design. Jarenlang zocht ik naar manieren om wat meer eenheid te creëren in mijn woonstijl, en deze wat meer herkenbaarheid te geven.
Herkenbaar? Dat je denk wat is ‘mijn stijl’ eigenlijk? Wanneer je kijkt naar het bij elkaar vergaarde boeltje door de jaren heen… Sinds ik echter niet meer zozeer probeer om stijlen te matchen, maar meer om materialen te laten versmelten, gaat het aanzienlijk beter. Het totaalplaatje was vooral dat ik vondsten van de vintage winkel aanvulde met wat goedkope prullaria.
Tót ik dus op een dag ontdekte dat mijn hout vloekte. Wat zegt u nu? Jawel, écht. Ik had een mango houten eettafel naast een oud eiken kastje, gelakt naast ongelakt hout, en de gordijnen glansden met een zwart goudlamé dat werkelijk kant noch wal raakte bij de rieten rolgordijnen tegen de inkijk.
Materialen zijn eigenlijk nog belangrijker dan stijl, kwam ik achter. Hout is warm, aluminium en kunststof zijn wat koeler. En welke soort hout (althans qua kleur) speelt een grote rol. Zo matcht bamboe perfect met het ‘oranje’ mango hout, en bijt het donker gelakte eikenhout met natuurlijk ademende houtsoorten. Daar waar kunstof juist weer heel kek samen gaat met traditioneel bewerkt hout.
Ik had twee keuzes: alle donkere hout behouden, en meer de etnische kant op gaan, of het natuurlijke hout omarmen, en het Urban Ibiza gevoel versterken. Ik koos voor dat laatste en deed al het gelakte en donkere hout weg. Daar hinkte ik nog even op twee gedachten, want harde raamdecoratie in de vorm van shutters, is een lang gekoesterde droom van me.
Maar doordat het alternatief, jaloezieën, er ook in bamboe is, kreeg ik die ideale combinatie van top- en onderlaag over de hele raambreedte. Zo zie je, je hoeft niet meteen alles te vervangen, je moet je alleen afvragen wat je écht wil behouden. Net als met alles in het leven...
Gepost door Natascha Amesz