5 september 2018

Visgraat of Hongaarse punt?

Visgraat of Hongaarse punt?

Tot mijn verbazing hoorde ik laatst een gesprek over een vloersoort die ik nog niet kende. Weet jij wat een Hongaarse puntvloer is? In mijn blog leg ik de verschillen en overeenkomsten uit tussen deze en, de meer bekende, visgraat vloer.

Soms gebeurt het dat je ineens verrast wordt door iets dat je niet kende. Zo hoorde ik laatst iemand praten over een Hongaarse punt. In eerste instantie dacht ik dat het om een lekker stuk taart ging, maar toen ik langer luisterde, bleek die persoon het te hebben over een vloer.

Een Hongaarse puntvloer lijkt op het eerste gezicht erg op een visgraat vloer. De oorsprong van deze ‘chique’ vloer ligt in Italië. Grote landhuizen, paleizen en kastelen werden voorzien van houten vloeren met visgraatmotief. De roots van de Hongaarse punt liggen, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ook in Italië. De vloeren lijken zo op elkaar om dat ze beide in een V-vorm liggen. Er is wel een groot verschil: het legmotief. Bij een vloer gelegd in visgraat liggen de linker en de rechter planken onder een hoek van 90 graden en sluit de ene korte kant aan op de lange kant van de andere plank. Bij de Hongaarse puntvloer worden de planken onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd en sluiten de bovenzijden aan elkaar aan. Precies zoals ook sergeantstrepen op een uniform.

Welke is mooier?
Ik kan niet zeggen dat ik de ene vloer mooier vind dan de ander. De Hongaarse puntvloer straalt misschien wat meer rust uit dan de visgraat vloer en heeft een wat fijnere uitstraling door de kleinere plankjes. Beide vloeren hebben een chique, maar tijdloze, en sfeervolle uitstraling. Ben je op zoek naar een vloer in V-vorm? Ga dan eens naar Decokay, daar kun je van beide vloeren voorbeelden zien. Je merkt dan vanzelf welke vloer jouw voorkeur heeft. 

Gepost door Willeke van Uden

Deel deze blog :

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay