15 februari 2022

Primer en grondverf, wat is het verschil?

Primer en grondverf, wat is het verschil?

Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis. Deze producten staan meestal naast elkaar in het schap. Maar wanneer gebruik je wat? Met die vraag ging ik naar Decokay.

De Decokay-adviseur heeft duidelijk verstand van zaken en legt mij uit dat beide producten een laag tussen de grondlaag en de laklaag aanbrengen. De functie is dus eigenlijk dezelfde en de naam maakt het verschil eigenlijk ook niet duidelijk: het Engelse woord primer betekent namelijk grondverf. En toch is er een verschil.

Een grondverf zorgt ervoor dat de lak beter hecht op de oppervlakte en wordt over het algemeen gebruikt op hout. Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden, zoals metaal of kunststof, dan spreken we van een primer. Is de primer ook nog eens geschikt voor verschillende ondergronden, dan heet het multi primer. 

Dat maakt alweer een hoop duidelijk. Maar toch is er nog iets waar we op moeten letten: ook grondverf en primers zijn beschikbaar op water- en terpentinebasis. Welke je gebruikt, is afhankelijk van de verf die eroverheen gaat. Een water gedragen verf combineer je met grondverf op waterbasis, en verf op terpentinebasis combineer je met grondverf op terpentinebasis. Weet je niet met welke onderlaag je te maken hebt, dan kun je voor een universele variant kiezen. 

Hoe je de primer of grondverf van jouw keuze precies moet toepassen, dat staat natuurlijk op het blik. Maar laat je gerust bij Decokay adviseren. Zij weten precies wat jij nodig hebt voor jouw klus!

Gepost door Heleen van der Willigen

Deel deze blog :

Perfecte voorbereiding op verven?

Ontdek onze grondverf in onze verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay