9 december 2022

Van formica keukenkastjes tot rustieke kitchenette

Van formica keukenkastjes tot rustieke kitchenette

Ik dacht altijd dat je fineer niet kon schilderen. Tot ik over verf ging schrijven. Met de lakverf van tegenwoordig kun je bijna alles schilderen, de truc zit hem in de primer. En gek genoeg, wél lichtjes opschuren dus…

Wie heeft er niet nog een lelijk wit fineer kastje of bureau staan ergens dat 'nu eenmaal zo handig is'? Bij mij thuis was de absolute doorn in het oog jarenlang dat gefineerde keukenblok met die standaard handgrepen erop. Dat oogde gewoon goedkoop. Maar een hele nieuwe keuken ging me toch wat ver.

Door fineer licht op te schuren, en precies de juiste grondverf te gebruiken, blijk je het echter prima te kunnen aflakken met elke kleur en soort lakverf die je kiest. Dat biedt make-over mogelijkheden die flink wat geld besparen dus!

Vaak wordt een klus bij mij aangezwengeld door inspiratie op Pinterest. In dit geval waren het geen complete keukens waar ik van watertandde, maar leren handgrepen. Het is onvoorstelbaar wat de interieurdesign industrie allemaal bedenkt vandaag de dag.

Leren handgrepen zijn zo'n doodsimpel concept waarvan je onmiddellijk denkt 'waarom heb ik dat niet bedacht'  (zeker gezien de prijs…). Het is letterlijk een reep leer, met twee stoere schroeven vastgemaakt. En voila, daar is je authentiek-rustieke look.

Ik zag het helemaal voor me, de keukenkastjes in mijn all time favoriete petrol kleur. Mat uiteraard, en dan met die prachtige bruine leren handgrepen. Matte verf zag je vroeger altijd vette vingers op, maar tegenwoordig heb je super afwasbare ultra matte verf, dus hoef je daar geen rekening meer mee te houden. Glans of mat bepaalt wel heel erg de sfeer.

Een fineer kast strak in de hoogglans lak zetten kan ook prachtig zijn. Maar hoe deze matte verf in mijn all-time lievelingskleur uiteindelijk matchte met de natuurlijke handgrepen had ik niet kunnen dromen. Ideeën pakken ook wel eens minder goed uit… En dat is helemaal niet erg. Daar heb je weer nieuwe verf voor.

Mijn advies is dan ook vooral durven en doen! Want niets verft zo makkelijk als een strakke, gladde ondergrond van fineer. Afrollen maar, en je ziet geen kwaststreek meer zitten. Zo'n gelikt resultaat vereist bij houtwerk toch wat meer finesse...

Gepost door Natascha Amesz

Deel deze blog :

Ook toe aan een make-over voor relatief weinig geld?

Kom langs bij jouw dichtstbijzijnde winkel voor advies op maat!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay