STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Verven of schilderen blijft leuk, zeker buiten! Van tuinmeubels tot schutting en deuren en kozijnen, met een likje verf knapt alles op. Zeker nu we een beetje voorbij het standaard keurslijf zijn van monumentengroen en transparante beits, kun je leuk spelen met hout. Geef ook kleur aan je tuin!

Buitenverf - een sterk staaltje licht werk

Buitenverf - een sterk staaltje licht werk
Wat is buitenverf? Wie die vraag stelt, stelt indirect ook meteen de vraag ‘wat is het verschil tussen binnenverf en buitenverf’. Buitenverf is speciaal geschikt voor buiten, maar dat betekent dus ook echt dat het harder en sterker is dan binnenverf. Daarom is de samenstelling van de verf ook anders dan die van binnenlak.

Verf op waterbasis of terpentine basis
Dat komt hoofdzakelijk door de ingrediënten. Buitenverf heeft als basis alkydhars (in terpentine oplosbaar) terwijl binnenverf op waterbasis is (in water oplosbaar). Beide zijn keiharde verven, alleen kan buitenverf beter tegen weersinvloeden zoals felle zon (een grote boosdoener van schade) en vocht (hout en water zijn rechtgeaarde vijanden). Hoe harder de verf of beits, hoe beter het behoud van je hout daaronder. 

Kan je zomer en winter schilderen?
Ons klimaat leent zich als geen ander voor buitenschilderwerk, zelfs bijna het hele jaar door, mits het niet regent tenminste... Veel mensen denken dat je als het koud is niet kunt schilderen, maar alleen vorst en regen en juist ook té felle zon, kunnen showstoppers zijn voor jouw voorgenomen schilderklus buiten. 

En als je de voorbereiding buiten beschouwing laat, is dat ook echt één van de leukste klusjes, omdat je er elk voorwerp een totaal ander uiterlijk mee geeft! Tuinmeubels zoals stoelen en tafels, maar ook de schutting, het tuinhuis, de schuur, en uiteraard alle houten delen van jouw huis, waaronder de kozijnen en voordeur. 

Wat is de beste verf voor buiten?
Er zijn veel soorten buitenverf. Er is dekkende alkyd lak (hoogglans, zijdeglans of mat) en dekkende of semi transparante beits (terpentine verlengbaar) voor buiten, en dan heb je nog systeemverf, schakelverf en vier-seizoenen-verf. Dus welke verf gebruik je voor hout buiten? Met andere woorden, wat is de beste verf voor buitenhout? 

Die vraag is ongekleurd te beantwoorden, en dan zeggen we als eerste: gebruik de betere verfmerken, meestal datgene dat bij de vakhandel verkocht wordt (en waar ook professionele schilders mee werken). 

Wat is de beste buitenverf?
Welke verf het beste voor jouw klus is, hangt echter volledig af van de staat van jouw hout! Alleen als het hout volledig droog is van binnen, kun je hoogglanslak gebruiken bijvoorbeeld. Deze kan wel acht tot tien jaar bescherming bieden! 

Hoogglans buitenlak is alleen de beste keuze wanneer de ondergrond écht honderd procent droog is… Lak laat namelijk echt geen vocht door, wat het hout gewoon het beste beschermt. En hier komt de grote ‘maar’ om de hoek: oude verflagen, beitslagen of impregneerlagen laten altijd vocht door. Dat betekent dat het vocht dat eenmaal in het hout is getrokken, niet meer naar buiten kan verdampen op moment dat je er een nieuwe, sluitende verf overheen doet. Dit zorgt er dus júist voor dat je hout gaat rotten! Hoe chique de verf ook is die je koopt, de duurzaamheid hangt dus volledig af van de juiste verfkeuze. 

* Overigens noemden we ook ‘impregneer lagen’ zoals veel schuttinghout bijvoorbeeld standaard heeft. Daar kan je dus prima overheen schilderen, als het tenminste een jaar heeft gestaan.

Better safe, than sorry…
De veiligste optie is dus, ondanks de lange levensduur van een buitenlak, toch vaak om te kiezen voor een ademende verf. Dan heb je het over beits, schakelverf (ook wel systeemverf) of vier seizoenen verf. Beits is er overigens ook in een dekkende variant. Deze verflaag beschermt vier tot vijf jaar.

Schakelverf/systeemverf, heeft het grote voordeel dat het geen grondlaag nodig heeft, omdat deze is geïntegreerd in de verf. Vier seizoenen verf is sneldrogend en te verwerken bij koude temperaturen, waardoor je hem in vrijwel alle jaargetijden kunt gebruiken. De verwerking kan iets meer ervaring vragen echter. 

Kun je buitenverf ook binnen gebruiken? Jazeker, al zijn er weinig redenen om het te doen. Binnenverf (of verf op acrylbasis) is gewoon sterk genoeg voor regulier gebruik binnenshuis. Mocht het in jouw geval toch de voorkeur geven, dan zul je zelf aan de slag moeten, want professionele schilders mogen niet meer met alkydverf binnenshuis werken. Jij wel… Maar ventileer dan goed, en draag een mondkapje. Die regel is namelijk ingesteld vanwege schadelijke dampen, die buiten verwaaien, maar binnen niet.

Advies over jouw beste buitenverf?

Kom naar de winkel voor advies op maat!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Klaar voor een beetje glans op je gevel?
  Als je denkt dat je zomaar elke verf kunt gebruiken voor je buitenkozijnen, dan heb je het mis. Niet alleen de kleur, ook de verf zelf geeft je huis net dat beetje extra. Ga voor glans voor de mooiste kozijnen!
 • Zwarte kozijnen, de trend van nu! 
  Chique, elegant en helemaal 2020? Zwarte buitenkozijnen zijn dé eyecatchers voor je huis. Of je nu een rijtjeshuis hebt, een grachtenpand of een monumentale boerderij, met zwarte kozijnen maak je jouw buitenboel helemaal van nu! 
 • De mooiste kleurencombi’s voor je kozijnen
  Donkergroen, donkerblauw of grijs misschien? Ga je voor één kleur voor al je buitenkozijnen of kies je voor een combinatie van kleuren? Ontdek welke kleurcombinaties het beste passen bij jouw buitenboel.

DECOKAY BLOGS

 • Het voorjaar, dat voel je gewoon kriebelen
  Zodra die eerste zonnestralen de koude aarde opwarmen, springt ons hart open; de zon schijnt, naar buiten! En dan 'moet' er ook ineens veel… Buitenschilderwerk, het is een last voor ons, maar echt een lust voor het hout. 
 • We maken nu tijd voor ‘Operatie Garage’ 
  We zijn al jaren aan het verbouwen en de garage naast ons huis was op de lange baan geschoven. Maar deze zomer staat ‘Operatie Garage’ op het programma. En het eindresultaat mag er zijn!
 • Tuinhuis verven: geen alledaagse klus
  Na mijn kozijnen, deuren en tuinbankje, ga ik toch ook maar aan de slag met mijn tuinhuis. Dat is weer even andere koek. Gelukkig word ik bij Decokay altijd goed verder geholpen, want welke verf is geschikt voor een tuinhuisje. Voor mijn tuinhuis kreeg ik het advies Schakelverf, daar ga ik dus mee aan de slag …  

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP