Verven of schilderen… Wat is wat…?

Ik schilder (en verf) al jaren. En ik schrijf er ook nog over… Maar toen een kennis me terloops vroeg wat het verschil nou precies was, moest ik het antwoord schuldig blijven. Dat kon natuurlijk niet.
De vakschilders die ik ken, hebben het steevast over schilderen. Maar eerlijk gezegd als ik op doek ga werken en wat moois ga maken, zeg ik niet ‘ik ga verven’. Daar zat dus al iets van een onbewust gevoel. Voor het gemak nam ik aan dat beide benamingen door elkaar gebruikt konden worden.
Echter… Vandaag wat bijgeleerd. De schilder, die je inhuurt om je huis van binnen of buiten een kleurtje te geven, die verft! Dat bedenk je toch niet.
Schilderen
Het zit namelijk zo: schilderen doe je met een kleinere (specifieke) kwast of penseel. Het gaat specifiek om gedetailleerd werk. Geen grote vlakken, maar precisiewerk. Kunst dus bijvoorbeeld.
Verven
De term verven wordt gebruikt wordt gebruikt voor grotere oppervlakken. De muur, maar ook de kozijnen, de buitenkant van het huis, en dat leuke kastje. Kortom alles dat met één of maximaal drie kleuren een fris nieuw uiterlijk krijgt.
De twijfelgevallen…
De termen worden in de volksmond zoveel door elkaar gebruikt dat het bijna flauw is om iemand erop te corrigeren. Toch zijn er gevallen waarin er enige twijfel is. Wat dacht je van een muur versieren met details? Yep, dat is dan weer schilderen.
Schilderwerk hóeft dus geen kunstwerk te zijn, maar kan ook patineren zijn, of het aanbrengen van versieringen. Zodra je meer dan drie kleuren gebruikt, een speciale kleinere kwast, en het puntje van je tong uit je mond steekt… Dan weet je dat je aan het schilderen bent.
De vakschilder verft als een schilder!
Dat gezegd hebbende, de hele verwarring zou zomaar ontstaan kunnen zijn door de vakkennis van de schilder. Want ‘gewoon’ even grote vlakken verven, is een kunst! Het levert de meeste doe-het-zelvers onder andere afbladderende verf op, zakkers (van die opgedroogde druipers van teveel verf) en zichtbare penseelstreken. Om nog maar niet te spreken van het karwei van uren afplakken, terwijl de echte vakschilder - al draaiend - zijn kwast precies tot aan de rand zet.
Je ziet het verschil! Dus van mij mag de vakschilder - terwijl die dus eigenlijk verft - gerust zeggen dat hij schildert. Beter dan dat ik schilder op doek in ieder geval…
Gepost door Natascha Amesz